Casa olivio

 

Den härliga utsikten från vår balkong mot berget Monte Soratte.

Olivskörd I Casa Olivio

Vi skördar våra oliver i november, då är ungefär hälften av oliverna gröna och hälften svarta. De gröna är de som ger den mesta smaken och de svarta är de som ger den mesta oljan.

Skörden går till så att vi lägger ut nät under träden och tar sedan krattor av olika längd, stegar och alla roliga människor som går att hitta. Sedan ställer vi oss i olivlunden och börjar "kratta" i träden samtidigt som vi pratar och skrattar tillsammans.

När vi är färdiga med ett par träd samlar vi ihop näten med alla oliver på och börjar plocka bort alla grenar. Då får man tid till att sitta där på näten och fundera på allt mellan himmel och jord. Har man lust att vara lite mer social kan man ju alltid prata med någon annan plockare. När allt är färdigrensat häller vi oliverna i backar som vi ställer undan i väntan på att få pressa det.

 

Vi pressar våra oliver i en press som är ett lokalt kooperativ, där kan man följa färden från det att man häller i oliverna i ena änden till det att det kommer ut i andra änden som olivolja.

 

Casa Olivio © 2015

Varmt välkomna både hit och till soliga Italien.